Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in Trabzon’un Düzköy İlçesi’ne bağlı Çayırbağı Belediyesi’ne 4 ay önce özel protokol ile hibe ettiği itfaiye aracının tüm yasal haklarını bu belediyeye devretti.
Diyarbakır Belediyesi, barış ve kardeşliği pekiştirmek için Çayırbağı Belediyesi’nin yangınlar ile mücadelede ihtiyacı olan itfaiye aracını ‘Orijinaline dokunulmayacak’ şartıyla tahsis etti. Ancak bu zaruri yardım beldede gerginliğe yol açtı.
Aracın üzerindeki ‘Diyarbakır Büyükşehir İtfaiyesi’ yazısına tepki gösteren vatandaşlar, polise sayısız “bomba yüklü araç” ihbarı yaptı. Bazı vatandaşlar da Belediye Başkanı Hilmi Köroğlu’nu hainlikle suçladı. Belde halkının tepkileri nedeniyle zor durumda kalan Köroğlu, Başkan Baydemir’den ikinci bir yardım istedi. Baydemir ile telefonla görüşen Köroğlu, “Sayın Başkan, Diyarbakır ismini tanıtmaktan gurur duyarız ancak sıkıntı oluşturuyor” dedi.
Bunun üzerine Diyarbakır Büyükşehir Belediye Meclisi aracı Çayırbağı Belediyesi’ne devretmeye oy birliği ile karar verdi. Baydemir’in Meclis kararını onaylamasından sonra aracın tüm yasal hakları Çayırbağı Belediyesi’ne geçti. Belediye Başkanı Hilmi Köroğlu ilk iş olarak aracın üzerinde ‘Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Aracı’ yazısını sildirdi. 21 ile başlayan araç plakanın değiştirilmesi için resmi işlemlere başlandı. Aracın plakası 61 olarak değiştirilecek. İtfaiye aracı sonrası beldede yükselen tansiyon düşerken itfaiye aracının 4 ayda 18 ayrı yangına müdahale ettiği öğrenildi.
YAZILAR KALDIRILDI SIRA PLAKADA
Çayırbağı Belediye Başkanı Hilmi Köroğlu, tepkilerin sağlıksız olduğunu belirterek, “Uzun süreden bu yana itfaiye aracı sıkıntısı çekiyorduk. Talebimize Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir olumlu cevap verdi. Diyarbakır’dan bu önemli hediyenin gönderilmesi maddi ve manevi anlamı çok büyüktü, çünkü can ve mal kaybına yol açacak yangınlara müdahale edecekti. Ancak beldede şahsıma muhalif olan kişiler bunu bana karşı kötü kullanıp halkın tepki göstermesini sağladı. Yoğun tepkiler üzerine Sayın Baydemir ile yaptığım telefon görüşmesi sonrası aracın tüm yasal haklarını üzerimize aldıktan sonra üzerindeki “Diyarbakır Büyükşehir İtfaiyesi” yazılarını sildirdik. 21 ile başlayan plakanın 61 olarak değiştirilmesi için resmi işlemlere başladık. Ben şahsım olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin bu yardımını unutmayacağım. Kardeşlik ilişkilerimiz devam edecektir” şeklinde konuştu.
KARDEŞ BELEDİYE NEDEN OLMASIN
İmkanları kıt olan küçük belediyelere imkanlar çerçevesinde katkı sunmaya devam edeceklerini ifade eden Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, yerel yönetimlerin toplumsal barışa daha çok katkı sunduğunu söyledi. Trabzon’un Çayırbağı Belediyesi’ne her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını belirten Sevinç, şöyle konuştu: “Belediyemizin imkanları sınırlı olmasına rağmen Trabzon’dan gelen talebi geri çevirmedik. Amacımız insanlar arasındaki kaynaşmayı sağlamaktı. Çünkü amacımız barış ve kardeşliğe katkı sunmaktı, yerel yönetimlerin asli görevi bu olmalıdır. İtfaiye aracımızı Çayırbağı Belediyesi’ne tahsis ederken aramızda yaptığımız protokol ile aracın plakası ve üzerindeki yazılara dokunulmayacaktı. Ancak tepkiler üzerine aracının tüm yasal haklarını verdik. Tepkileri ön yargı olarak karşılıyoruz. Çayırbağı’ndan talep gelmesi halinde kardeş belediye yapmaktan çekinmeyiz “şeklinde konuştu.