Türk Tıbbi Onkoloji Derneği, iyileşebilir özelliği olan, meme, testis ve lenfoma kanserlilerin hastalıktan değil, bulunamayan ilaçlar yüzünden öldüğünü, ilaç olmadığı için hekimlerin çaresiz kaldığını iddia etti.
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu, piyasada bulunmayan kanser ilaçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, kanser hastalarının tedavisinde yaşanan en önemli sorunun bulunamayan ilaçlar olduğunu bildirdi. Açıklamada, “En önemli sorun, hayati öneme haiz ya da yerine verilebilecek seçeneği olmayan dakarbazin, bleomycin, siklofosfamid vb. ilaçlara ulaşılamamasıdır. Sonuç olarak hasta ve hekimler çözümsüz kalmakta, standart tedavinin hastaya uygulanamamasının getirdiği tıbbi ve etik sorunlar yaşanmaktadır. Bu ilaçların olmaması özellikle iyileşebilir özelliği olan meme kanseri, testis tümörü ve hodgkin lenfoma tanılı hastalarımızın tedavisini aksatmakta ve hastalığın iyileşemez aşamaya geçmesine neden olmaktadır” denildi.
Bulunamayan ilaçların piyasada 10-20 kat yüksek fiyatla karaborsa olarak satıldığı belirtilen açıklamada, konuyla ilgili olarak 4 Mart 2013 tarihinde Sağlık Bakanlığı’na yazı yazıldığı, acil ve uzun vadede bu sorunları çözmeye yönelik tedbirlerin alındığı yönünde yanıt aldıkları belirtildi.
TIBBİ ONKOLOJİ DERNEĞİ’NİN İDDİALARINA SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA GELDİ:
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, medyada Türk Tıbbi Onkoloji Derneği’ne atfen “iyileşebilir özelliği olan meme, testis ve lenfoma kanserlilerin, bulunamayan ilaçlar yüzünden öldüğü, ilaç olmadığından hekimlerin çaresiz kaldığı” şeklinde iddiaların yer aldığı ifade edildi.
Bu iddiaların gerçeği yansıtmadığına işaret edilen açıklamada, Türkiye’de ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olup temininde güçlük çekilen ilaçların, Bilimsel Danışma Komisyonu’nun uygun görüşü ve Bakanlığın onayıyla TEB tarafından ithal edildiği vurgulandı.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun internet sitesinde “Yurt Dışı İlaç Listesi”nin yayınlandığı bildirilen açıklamada, bu listedeki ilaçlar için tanımlanan endikasyonlarda Bakanlığın ek onayı olmaksızın başvuruların doğrudan TEB’e yapılabildiği kaydedildi.
Habere konu olan dakarbazin etkin maddeli Deticene isimli ilacın Yurt Dışı İlaç Listesi’nde bulunduğu ve doğrudan Birlikten tedarik edilebildiği belirtilen açıklamada, daha önce TEB tarafından getirtilen Bleomicin etkin maddeli ilacın ise Bakanlığın yoğun çabaları sonucunda Türkiye’de üretimine başlandığı ifade edildi.
Blemisin ilacına da halihazırda tüm eczanelerden ulaşmanın mümkün olduğu kaydedildi.