SGK Başkanı Fatih Acar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren 9,1 milyon yeşil kartlının genel sağlık sigortalısı olarak SGK’nın bünyesine katılacağını söyledi.
5510 sayılı Kanun’un norm ve standart birliğinin sağlanmasını amaçladığını anlatan Acar, yasayla ayrıca nüfusun tamamının genel sağlık sigortası uygulamasına geçirilmesinin hedeflendiğine işaret etti. Acar, ”74 milyon insanımız genel sağlık sigortası şemsiyesi altına girmiş olacak. Bu, insanlar doğar doğmaz devletin sağlık şemsiyesi altına girmiş demektir” dedi.
Türkiye’deki 62,9 milyon kişinin bugün itibariyle sosyal güvenlik kapsamında olduğuna işaret eden Acar, bunların SSK Bağkur ve Emekli Sandığı mensuplarıyla bakmakla yükümlü olduğu kişiler olduğunu dile getirdi. 1 Ocak 2012’den itibaren yeşil kartlıların da SGK’ya gelmesiyle toplam 72 milyon kişinin genel sağlık sigortası şemsiyesi altına alınacağına dikkati çeken Acar, yeşilkartlı diye tabir edilenlerin içinde yaşlılık aylığı alan 1 milyon 342 bin kişiyle geçici köy korucusu olan 74 bin 159 kişinin de yer aldığını belirtti. Acar, ”Burada kapsam dışı olan bir kesim var, tutuklu ve hükümlüler (127 bin kişi), er, erbaş ve yedek subaylar (650 bin kişi) ile banka sandıkları. İnşallah bunlar da 2013 yılında kuruma devredilecek ve kurum 74 milyonu genel sağlık sigortası bünyesine almış olacak” diye konuştu.
Acar, yeşil kartlıların endişe etmesini gerektirecek bir durum bulunmadığını vurgulayarak, onları mağdur edecek bir uygulamanın söz konusu olmayacağını söyledi. Yeşil kartlıların Sağlık Bakanlığı’ndaki bütçesinin 1 Ocak’ta SGK’ya devredileceğini anlatan Acar, yeşilkartlıların 1 yıllık vize süreleri doluncaya kadar aynı şekilde sağlık imkanlarından yararlanmaya devam edeceklerini söyledi. Acar, şöyle devam etti:
”Vize süreleri dolduğu zaman daha önce il ve ilçe idare kurullarına gidiyorlardı, şimdi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gidecekler. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, gelir testini yapacak. Gelir testi, Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBİS) kapsamında ve puanlama formülüyle yapılacak. 13 kurumdan 28 sorgulama yapılarak bir kişinin yeşilkart alma hakkını elde edip etmediği anlaşılacak. Nüfustan, TÜİK’ten, SGK’dan online bağlantı ile bilgiler alınacak, tapu kayıtlarına bakılacak. Bu sorgulamalar 3’er aylık dönemler halinde otomatik olarak, kişilerin müracaatına gerek kalmaksızın yapılacak. Bu sorgulama sonucunda gelir düzeyi asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilen kişiler, primleri devlet tarafından ödenerek, sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecekler.
Hane halkı kavramı çok önemli. Bir hanede 4 kişi varsa bu 4 kişinin elde ettiği gelir toplanarak 4’e bölünecek. Çıkan rakam asgari ücretin 3’te birinden azsa devlet primi ödeyecek ve bu kişiler sağlık imkanlarından yararlanmaya devam edecekler.
Gelir testi sorgulaması sonucunda 4 kategori var. Asgari ücretin üçte birinden yani 279 TL’den az geliri olanların primini devlet ödeyecek. Geliri asgari ücretin üçte biri ile asgari ücret arasında olanlar 33 TL, geliri asgari ücretle asgari ücretin iki katı arasında olanlar 100 TL, geliri asgari ücretin iki katının üzerinde olanlar da 200 TL prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecek. Yani herkes genel sağlık sigortası şemsiyesi altında olacak.”
Fatih Acar, Türkiye’de SSK, Bağkur, Emekli Sandığı ve yeşil kart uygulaması kapsamında olmayan, yani herhangi bir şekilde sisteme kayıtlı olmayan 1 milyon 700 bin kişi bulunduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
”Sisteme kayıtlı olmayan 1 milyon 700 bin kişi 1 Ocak’tan itibaren sisteme tescil işlemini yaptırmak zorundalar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına müracaat ederek gelir testi sonucuna göre primlerini ödemek zorundalar. Eğer bu kişiler bir şekilde SGK’ya müracaat etmezlerse veya yeşil kart vize süresi dolanlar 1 ay içinde gelir testini yaptırmazlarsa asgari ücretin iki katından fazla geliri olduğu kabul edilecek ve buna göre prim ödeme zorunluluğu geliyor. Bu noktada gelir testi yaptırmak son derece önemli. Burada yeşil kartlıların ve sistem dışında olan 1 milyon 700 bin kişinin 1 Ocak tarihinin altını özellikle çizmesini ve takip etmesini önemsiyoruz. Herkes bir şekilde kayıt altına girecek ve gelir düzeyine göre sağlık imkanlarından yararlanmaya devam edecek.
Vize süresi dolana kadar yeşil kartlılarla ilgili herhangi bir sorun yok. Ama bir kişinin Mayıs 2012’de vize süresi doluyorsa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gidecek ve orada gelir düzeyleri tespit edilecek ve geliri asgari ücretin üçte birinden az ise statüleri devam edecek, yine aynı şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanacak.”