Gündem

Sözleşmeliye Tarih Engeli!!!

‘Torba Yasa’da yer alan sözleşmeli personelden Damga Vergisi alınmamasına ilişkin düzenlemenin yürürlük tarihi memurları şaşırttı. Metinde yürürlük tarihi olarak ‘yayım tarihi’ yazıldığı için 160 liralık Damga Vergisi bu yıl da sözleşmeli personelin cebinden çıkacak. Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri Hacı Bayram Tonbul, geçen yılki toplu görüşmelerde, sözleşmeli memurlardan Damga Vergisi adı altında kesinti yapılmaması konusunda Kamu İşveren Kurulu ile mutabakat sağladıklarını söyledi. Tonbul, kamuoyunda Torba Yasa olarak belirlenen düzenlemeye de bu yönde bir madde eklendiğini aktarırken, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerde maddenin yürürlük tarihinin 1 Ocak 2011 olarak benimsendiğini kaydetti.

Ancak yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunulan ve Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren halinde ise bu tarihin ‘yayım tarihi’ olarak düzenlendiğini vurgulayan Tonbul, “Sözleşmeli memurların sözleşmelerinden alınan Damga Vergisi her yılın ocak ayında kesiliyor. Kanunun yayım tarihi olan 25 Şubat tarihi dikkate alındığında bu yılki Damga Vergisi’nin sözleşmeli personelin cebinden çıkması anlamına geliyor.” dedi. Sözleşmelilerin ağustos ayından beri bu düzenlemeyi beklediğini ifade eden Hacı Bayram Tonbul, “Damga Vergisi yıllık ortalama 160 liraya karşılık geliyor. Bu konuda verilmiş sözler var. Düzenlemenin bu hale gelmiş olması yaklaşık 250 bin sözleşmeli memura verilen sözün tutulmaması anlamına geliyor. Bu durum, söz verenler açısından da itibar kaybıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Tonbul, benzer bir problemin de KİT’lerde 1 sayılı cetvele tabi müdür, müdür yardımcısı, baş uzman, uzman, daire başkanı gibi personele ödenen ek tazminat oranını yüzde 100’den yüzde 200’e çıkaran düzenlemesinde de yaşandığını anlattı. Kanunun yürürlük tarihinin 1 Ocak 2011 olarak düzenlenmemesi sebebiyle yaklaşık 6 bin 500 kişinin maaşlarına yapılacak iyileştirmeden yararlanamayacağını dile getirdi. Tonbul, durumun fark edilmesinin ardından çeşitli düzeylerde girişimlerde bulunduklarını, ancak yetkililerin topu birbirine attıklarını bildirdi.

MALİYE BAKANLIĞI’NA BAŞVURU

Bu arada, Türk Sağlık-Sen sözleşmeli memurlardan alınan damga vergilerinin geri ödenmesi için bugün Maliye Bakanlığı’na başvurarak, yeni düzenleme yapılmasını talep edecek. Başvuruda, Damga Vergisi kesintisi yapılan sözleşmeli memurun mağdur edilmemesi için hizmet sözleşmelerinin bitim tarihine kadar kalan döneme ait Damga Vergisi’nin hesaplanarak personele iade edilmesi amacıyla kurum ve kuruluşların bilgilendirilmesi istenecek. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Damga Vergisi alınan sözleşmeliler bu konuda açık bir şekilde mağdur edilmiştir. Bunun önüne geçilmesi için Maliye’ye başvurarak gerekli düzenlemenin bir an önce yapılmasını isteyeceğiz. Umarım sözleşmeli personelin bu mağduriyeti giderilir.” açıklamasını yaptı.

www.zaman.com.tr

İlgili Haberler

O vekil de tutuklandı

Düzköy Temsilcisi

Vatandaş İlaçsız Kalabilir!!!

İstanbul Temsilcisi

PKK’dan hain tuzak

Bir Yorum Yazın

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com